ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Αντιφασιστική πορεία σε Ξηροκρήνη και Αμπελόκηπους (φωτογραφίες)



150-200 αντιφασίστες/τριες πραγματοποίησαν το Σάββατο 30/11 δυναμική πορεία-παρέμβαση στις δυτικές γειτονιές της Ξηροκρήνης και των Αμπελοκήπων μετά από κάλεσμα της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αλληλεγγύης (ΑΣΑ). Η πορεία ξεκίνησε από το πάρκο απέναντι από τον σταθμό του ΟΣΕ, το οποίο, μετά τη μετονομασία του σε πάρκο Δυρραχίου στο πλαίσιο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, έχει γίνει στόχος των φασιστών. Για πρώτη φορά σε αντιφασιστική πορεία σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης υπήρχε τόσο ισχυρή παρουσία της αστυνομίας με διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται διαρκώς στο ένα πλευρό της πορείας καθώς και πίσω της. Ακούστηκαν για άλλη μια φορά σε δρόμους γειτονιών αντιφασιστικά συνθήματα και μοιράστηκαν κείμενα της συνέλευσης στον κόσμο, ο οποίος συχνά χαιρέτιζε την πορεία με μπράβο και χειροκροτήματα, ενώ όλοι κοντοστέκονταν στο πέρασμα της!






Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

30/11: ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (πλατεία Δυρραχίου, 12.00)



Η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης (ΑΣΑ) καλεί σε

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Στις γειτονιές της Ξηροκρήνης και των Αμπελοκήπων
Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 12.00 ,
Προσυγκέντρωση : Πλατεία Δυρραχίου (Έναντι Σταθμού ΟΣΕ)





Οι νεοναζί της χρυσής αυγής προκαλούν ευθέως τον λαό και ολόκληρη την κοινωνία για άλλη μια φορά.
Καλούν για πρώτη φορά συγκέντρωση στον ιστορικό χώρο της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοέμβρη.
Δυόμισι μήνες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της χρυσής αυγής.
Σε έναν χώρο ποτισμένο με ιστορία, αίμα και αγώνες για ελευθερία, πραγματική δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, οι ναζί θέλουν βεβηλώνοντάς τον να διεκδικήσουν την απελευθέρωση του Φύρερ τους Μιχαλολιάκου και των άλλων προφυλακισμένων νεοναζί.
Οι αντιφασιστικές συνελεύσεις στην Αθήνα είναι αποφασισμένες να μην το επιτρέψουν.

Την ίδια μέρα διαλέγουμε και εμείς να καλέσουμε αντιφασιστική πορεία στις γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης ξεκινώντας από την Πλατεία Δυρραχίου, την πλατεία απέναντι από τον σταθμό του ΟΣΕ, όπου οι νεοναζί έχουν κάνει πολλές φορές την εμφάνισή τους με την προστασία της αστυνομίας, για να τραμπουκίσουν μετανάστες.

Καμιά πλατεία δεν τους ανήκει, σε καμιά γειτονιά δεν είναι καλοδεχούμενοι…

Ούτε εδώ  ούτε πουθενά!
Θάνατος στο φασισμό σε ολάκερη τη γη!

FB event: https://www.facebook.com/events/463420720436440

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Σάββατο 23/11, Αντιφασιστική διαδήλωση στην Τούμπα

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε:



Η εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας προκλητικής κυβερνητικής ανοχής, υπόθαλψης και χρησιμοποίησης μιας δράκας θρασύδειλων τραμπούκων, που προσκυνάνε τα αφεντικά και χτυπούν ύπουλα τους πιο αδύναμους ή απλά τους ενοχλητικούς για τους χρηματοδότες τους. Που από τη μια κυνηγάνε μετανάστες κι από την άλλη τους πουλούν “προστασία”. Που προσφέρουν “υπηρεσίες” μπράβου στους εφοπλιστές και επιτίθενται στους φτωχούς, ειδικά τους αγωνιστές.

Το αίμα του Παύλου πέταξε τις μάσκες τους κι απέδειξε ότι εχθρός δεν είναι μόνο ο “διαφορετικός”, αλλά όποιος τολμήσει να εναντιωθεί στο φασισμό και το σύστημα που τον εξέθρεψε. Κι αυτός που τον εξέθρεψε και συνεχίζει να τον εκτρέφει είναι το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα κι η πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά (επιστρατεύσεις απεργών, αντιδραστικοί νόμοι, ΠΝΠ, δίκες αγωνιστών, ποινικοποίηση των αγώνων χτύπημα των ΜΑΤ σε πορείες, επιθέσεις σε στέκια συλλογικοτήτων, «φράχτης» στον Έβρο, κυνήγι μεταναστών, στρατόπεδα συγκέντρωσης…).

Με την θεωρία μάλιστα των δύο άκρων το σύστημα και η κυβέρνηση του επιχειρεί να εξομοιώσει την εγκληματική δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής με τον αγωνιζόμενο λαό και τις προοδευτικές, αριστερές, κομμουνιστικές ιδέες και οργανώσεις. Η προσπάθεια περιορισμού της Χρυσής Αυγής στέλνει το μήνυμα ότι η ίδια η κυβέρνηση και το κράτος θα προωθήσει με ακόμα πιο σιδερένιο χέρι την φασιστικοποίηση ενάντια στους εργατικούς λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες. Έριξε τις μάσκες με τον πιο τραγικό τρόπο και αποκάλυψε πως οι επόμενοι μπορεί να είμαστε εμείς. Γιατί ο τελικός και απόλυτος εχθρός του φασισμού είναι το εργατικό κίνημα και οι αγώνες του.

Η δολοφονία των δύο νεαρών Χρυσαυγιτών από άγνωστους δράστες δεν αλλάζει στο ελάχιστο την αξία των παραπάνω διαπιστώσεων. Η εγκληματική ναζιστική οργάνωση από θύτης δε μπορεί να μετατραπεί σε θύμα!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τι σημαίνει φασισμός. Σε αυτόν τον τόπο, θυμόμαστε καλά πως όσοι ανέλαβαν δήθεν «επαγγελματικά» τον πατριωτισμό ήταν αυτοί που ύψωσαν τις σβάστικες και συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές, φονεύοντας άντρες και γυναικόπαιδα - συμπατριώτες τους.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ πως ό,τι κερδήθηκε από ελευθερίες και εργατικά δικαιώματα οφείλεται σε όσους ύψωσαν το ανάστημα στους ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. Σε αυτούς που πολέμησαν τους γερμανοτσολιάδες και τους ταγματαλήτες, σ' αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν στα ξερονήσια γιατί πάλεψαν για μια ζωή με ψωμί και ελευθερία για το λαό.

Επειδή πιστεύουμε:

• Ότι ο φασισμός δε πρόκειται να τσακιστεί από τις κυβερνήσεις και το σύστημα που τον εξέθρεψαν.

• Ότι η δικαιοσύνη και οι μηχανισμοί του συστήματος, που “βαφτίζουν” τρομοκράτες τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής και καταστέλλουν με ποικιλία μεθόδων τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, δε πρόκειται να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των ναζί.

• Ότι οι μηχανισμοί του κράτους (η αστυνομία κι η δικαιοσύνη) ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν και να εξαρθρώσουν τον φασισμό.

• Ότι το ναζισμό θρέφουν οι φασίζουσες μνημονιακές πολιτικές που σπέρνουν την απόγνωση σε όλη την κοινωνία.

• Ότι η εξαφάνιση των ναζιστικών θυλάκων από τα σχολεία είναι υπόθεση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων.

• Τέλος ότι το τσάκισμα του ναζισμού είναι καθήκον του ίδιου του εργατικού κινήματος.

Αντιστεκόμαστε στις μνημονιακές πολιτικές πείνας που οδηγούν στην εξαθλίωση -ακόμη και την αυτοκτονία.

Δεν κάνουμε καμία ανακωχή με αυτούς που εξέθρεψαν το φασισμό ως εγκληματική ιδεολογία και πρακτική, που εφαρμόζουν καθημερινά το ρατσισμό, που με τις πολιτικές τους κλείνουν θέσεις εργασίας και ανοίγουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές.

Κρατάμε το νήμα του αγώνα ως την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών. Στα σχολεία, τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς. Μόνο έτσι θα βάλουμε ταφόπλακα στους νοσταλγούς του ναζισμού.

Καλούμε σε συγκέντρωση - διαδήλωση

ενάντια στο ναζισμό και τις μνημονιακές πολιτικές

Σάββατο 23/11

12.00 μπροστά στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας




ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ




ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΪΚΟΙ


Καλούν:

Α΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ σύλλογος εκπαιδευτικών Α΄ θμιας εκπαίδευσης "Ο Πλάτων", Σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών, Σύλλογος φοιτητών Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, Αντιφασιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών, Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Homophonia, Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Δημοτική Κίνηση "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη", Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


Πόση ελευθερία κρύβεται πίσω από τα κάγκελα;
Πόση ελευθερία κρύβεται στις σχολικές γιορτές;
Πόση ελευθερία κρύβεται στο μπλοκάκι του απουσιολόγου;
Στο σχολικό περιβάλλον ανθούν ο αυταρχισμός, ο δογματισμός και η ανελευθερία. Η ανησυχία που προκαλεί ο σταδιακός εκφασισμός μέρους της κοινωνίας δημιουργεί ερωτήματα για τις πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές μέρος των οποίων αποτελεί και η σχολική καθημερινότητα.
Σε τι βαθμό αναπαράγει και ενισχύει το σχολείο τέτοιες τάσεις;
Αναζητώντας τα εργαλεία αντίστασης στον άτυπο σχολικό φασισμό η δικτύωση ομάδων μαθημάτων (ελεύθερος κοινωνικός χώρος "Σχολείο για τη Μάθηση της Ελευθερίας", ομάδα μαθημάτων "Εκτός Τάξης", ομάδα μαθημάτων "ΟμΜικρο" και σχολείο αλληλεγγύης "Οδυσσέας") διοργανώνει έναν κύκλο εργαστηρίων και ανοιχτών συζητήσεων - εκδηλώσεων με θέμα:
"ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ"
1η συνάντηση: 23 Νοέμβρη στις 18:00 στο Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών
Συζητάμε με εκπαιδευτικούς, φοιτητές/τριες, γονείς, μαθητές/τριες ντόπιους και μετανάστες

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Νοέμβρης 2013: "Απαγορεύονται τα συνθήματα"

"Μπάτσοι, TV, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί!"

Η στάση της ελληνικής αστυνομίας το απόγευμα της Πέμπτης 14/11 στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά το γνωστό σύνθημα. Αφενός δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την οδό Εγνατία ώστε να μην κατευθυνθεί η αντιφασιστική πορεία προς την συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Τσιμισκή όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ακροδεξιών. Αφετέρου απώθησαν με βίαιο τρόπο μια ομάδα 10-15 αντιφασιστριών κι αντιφασιστών, που βρεθήκαμε ακριβώς απέναντι απ' το σημείο της συγκέντρωσης, προστατεύοντας απροκάλυπτα για ακόμα μια φορά μια χούφτα ακραίων εθνικιστών, που με πρόφαση τη δολοφονία των χρυσαυγιτών, θέλησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της πόλης.


Μια μικρή ομάδα μελών της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αλληλεγγύης κατευθυνθήκαμε από νωρίς προς το σημείο της φασιστικής συγκέντρωσης. Όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν ήδη εκεί κι είχαν αναλάβει το έργο της προστασίας και περιφρούρησης της συγκέντρωσης των συνοδοιπόρων τους.

Παρ' όλ' αυτά, αποφασίσαμε να παραμείνουμε εκεί και να μοιράσουμε τα αντιφασιστικά κείμενα μας, αγνοώντας την παρουσία των αστυνομικών, που βρέθηκαν απέναντί μας και δημιούργησαν ένα κλοιό γύρω απ' το σημείο που βρισκόμασταν.

Την ώρα που η τελετή των φασιστών ξεκινούσε, κι ετοιμαζόμασταν να φωνάξουμε τα αντιφασιστικά συνθήματα μας, οι επικεφαλής μας απείλησαν ότι αν φωνάζαμε συνθήματα θα προχωρούσαν σε προσαγωγές εναντίον όλων μας, κι όταν αντιδράσαμε λέγοντας ότι δε γίνεται να μας απαγορέψουν να φωνάζουμε συνθήματα, αυτοί μας απάντησαν ότι "η αντισυγκέντρωση" μας "είναι παράνομη" (ενώ η συγκέντρωση των φασιστών είναι νόμιμη;), κι ότι πρέπει να απομακρυνθούμε απ' το σημείο!

Τελικά δόθηκε εντολή στους άντρες των ΜΑΤ να βάλουν τα κράνη τους και να μας απωθήσουν μέχρι την Εγνατία! Κι έτσι 3 διμοιρίες ΜΑΤ άρχισαν να μας σπρώχνουν με τη βία, χωρίς να 'χουμε κάνει το παραμικρό, πέρα απ' το να μοιράσουμε κείμενα!

Για ακόμα μια φορά η αστυνομία του Δένδια, δείχνει το αληθινό της πρόσωπο κυνηγώντας αντιφασίστες διαδηλωτές, ενώ κάνει τις πλάτες στις εγκληματικές συμμορίες των ακροδεξιών.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο πεισμωμένα τον αντιφασιστικό μας αγώνα, με επόμενο σταθμό την πορεία του Πολυτεχνείου την Κυριακή!

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δε τελείωσε το '73!

http://left.gr/news/antifasistiki-poreia-sti-thessaloniki-afantoi-oi-neonazi

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Λίγα λόγια... για τα πολλά πρόσωπα του φασισμού

Λίγα λόγια ...
...για τα πολλά πρόσωπα του φασισμού



Υπάρχει ο φασισμός που δεν προσπαθεί να κρυφτεί. Εκφράζεται από πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, όπως η χ.α. Μια μαφιόζικη ναζιστική οργάνωση που δολοφονεί μετανάστες και αντιφασίστες. Που προσπαθεί να μας πείσει ότι πολεμάει το σύστημα αλλά είναι πάντα στο πλευρό των δυνατών (εφοπλιστών, τραπεζιτών, αφεντικών). Που δεν ανέχεται ομοφυλόφιλους, ρομά, ανθρώπους με αναπηρίες. Που λατρεύει το θάνατο και μισεί τη ζωή.

Υπάρχει και ο φασισμός που εκφράζεται από το κράτος. Μια ακροδεξιά κυβέρνηση ρημάζει τη ζωή και τα όνειρά μας και προσπαθεί βίαια να χτυπήσει κάθε αντίσταση στα εγκλήματά της. Στέλνει στη φυλακή ακόμα και μαθητές που καταλαμβάνουν τα σχολεία τους. Προσπαθεί να μας πείσει ότι οι μετανάστες, οι αναρχικοί, οι αριστεροί, οι απεργοί, οι οροθετικές, οι συνδικαλιστές είναι εχθροί μας. Και υπόσχεται να μας «προστατεύσει» από αυτούς. Φυλακίζει χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως μετανάστες, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Βάζει το φασιστικό λόγο σιγά σιγά στη ζωή μας και εξισώνει τους φασίστες με τα κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται.

Υπάρχουν όμως και πολλοί καθημερινοί μικροφασισμοί. Ένα κομμάτι της κοινωνίας, ενώ εδώ και 25 χρόνια εκμεταλλεύεται τη φτηνή εργασία των μεταναστών, δεν τους θέλει μέσα στα πόδια της. Κοιτάει «να τη βολέψει» υιοθετώντας το δόγμα «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Πιστεύει ότι είμαστε ανώτερος λαός από τους άλλους, που πρέπει να μας υπηρετούν ή «από τη ζήλια τους θέλουν το κακό μας». Πουλάει τσαμπουκά στους «αδύναμους», με βάση το φύλο, το έθνος και την κοινωνική θέση, αλλά σκύβει πάντα το κεφάλι στους δυνατούς. Έτσι φτάνει ακόμα και να ψηφίζει μια ναζιστική οργάνωση για να του φέρει πίσω τα «περασμένα μεγαλεία».

Όλα τα πρόσωπα του φασισμού είναι αποκρουστικά

Είναι υπόθεση όλων μας να κλείσουμε το μαγαζί εκείνων που πουλάνε νεοναζισμό και θέλουν να ξαναζήσουμε τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Είναι όμως ανάγκη να σταθούμε απέναντι και στον κρατικό φασισμό και να θυμόμαστε ότι εχθροί μας είναι μόνο όσοι σχεδιάζουν για μας ένα εφιαλτικό μέλλον εξαθλίωσης και καταπίεσης. Και είναι τώρα όσο ποτέ ανάγκη να χτίσουμε έναν άλλο τρόπο ζωής, δημιουργώντας χώρους στους οποίους οργανώνουμε συλλογικά τη ζωή μας και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, όπου θα χωράμε όλες και όλοι. 

Ανοιχτή Αντιφασιστική Συνέλευση (ΑΣΑ)
Πέμπτη  14 Νοεμβρίου , 19,30μμ Πολυτεχνείο ΑΠΘ


Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης (Α.Σ.Α.)

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ανθολόγιο Αντιφασισμού -8

Έξι έμπειροι ιστολόγοι (bloggers) με εξαιρετικά αντανακλαστικά (όλα τα κείμενα είναι γραμμένα από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι χθες) καταθέτουν την άποψή τους για τη δολοφονία των μελών της ναζιστικής οργάνωσης. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς συγκλίνουν στα συμπεράσματά τους. Παραθέτουμε τα λινκ μαζί με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:


1. Fearful (a)symmetry (Sraosha): 
Καμένο Ράιχσταγκ μού μυρίζει. Το έχω ξαναπεί: ο Σαμαράς θα μας καταστήσει αποικία χρέους και Νότια Βουλγαρία (από τη Νότια Δανία στη Νότια Βουλγαρία σε λιγότερο από πέντε χρόνια) για να μη σφάζονται οι αναρχικοί με τους φασίστες στους δρόμους. Ή κάτι τέτοιο. Έχει ξαναπαρασταθεί το έργο με επιτυχία.


-Κι αν ήταν προβοκάτσια, γιατί στο N. Ηράκλειο; Δε θα ήταν λογικό να τη στήσουν κάπου πιο κεντρικά;
Δεν σκέφτεσαι με Ιστορικούς Όρους. Ο Πρώτος Παγκόσμιος ξεκίνησε με τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σεράγεβο. Η Σερβία ήταν το Ν. Ηράκλειο της Ευρώπης τότε.


3.  Πολλά τα σενάρια, ένα το γεγονός (NIEMANDSROSE):
Γιατί, είτε ήταν μαφιόζικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, είτε ήταν παρακρατική προβοκάτσια, είτε ήταν τρομοκρατικό χτύπημα, δεν αναιρείται καθόλου το θεμελιώδες πως δηλαδή η Χ.Α. έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, και τα γνωστά κοράκια των ΜΜΕ έσπευσαν να σιγοντάρουν την ηρωοποίηση των θυμάτων που λάνσαρε η ναζιστική συμμορία, αβαντάροντάς την ταυτόχρονα.


4. Είσαστε όλοι χρυσαυγίτες (Polyfimos):
Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε όλοι ότι τέτοιου είδους περιστατικά πρέπει να συμβαίνουν αποκλειστικά μισή ώρα πριν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, μία μέρα μετά την φημολογούμενη άρνηση της τρόικας να έρθει στην Ελλάδα και -κυρίως- λίγες ώρες αφού πάνω από 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίες παρακαλούσαν τον Στουρνάρα να διατηρήσει το χαράτσι της ΔΕΗ για έναν ακόμη χρόνο για να μην φορολογηθούν οι στάνες των προβατοψηφοφόρων τους.

5. Παρατηρήσεις για την χθεσινή εκτέλεση (talos):
Πιθανόν η Χρυσή Αυγή να έχει κάποιο δημοσκοπικό ριμπάουντ, αν και η ακροδεξιά στην Ελλάδα ενισχύεται συνήθως όταν δημιουργεί θύματα, όχι όταν τα έχει η ίδια. Η Χρυσή Αυγή προβάλει τον τσαμπουκά και την υποτιθέμενη υπεροχή δύναμής της για να ψαρεύει στη νεολαία και στα πληγέντα από το μνημόνιο στρώματα. Όμως, μεταξύ της εξάρθρωσης μεγάλου μέρους του επιχειρησιακού της δυναμικού (κυρίως τη σχετική αποκοπή από την ομπρέλα προστασίας των Σωμάτων Ασφαλείας) και του τρωτού των μελών της όπως προέκυψε από χθες, δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει να το κάνει. Μακροπρόθεσμα τουλάχιστον.


6. Η δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής και η δημόσια συζήτηση: Τρεις παρατηρήσεις (auzenakos):
Δίχως να έχει κανείς καμία διάθεση για εικασίες σχετικά με την εξιχνίαση της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής, που άλλωστε δεν είναι δουλειά δημοσιογραφική, μπορεί εντούτοις να διαπιστώσει τις βασικές παραμέτρους όπου κινείται η αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση και η κάλυψή της από τα ΜΜΕ. Τρεις παρατηρήσεις, λοιπόν, οι οποίες ισχύουν άσχετα με το ποιος είναι τελικά ο αυτουργός, και που μάλιστα δεν αφορούν τόσο τη δολοφονία καθαυτή όσο τη δημόσια συζήτηση...