ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ TOY ΑΠΘ..


Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6/5/2015, η πρυτανεία του ΑΠΘ τελεί υπό κατάληψη από την ομάδα προσβασιμότητας και αλληλέγγυο κόσμο.

Αίτημα; Το αυτονόητο. Να σταματήσει η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός των φοιτητών και φοιτητριών με αναπηρία, σε ένα πανεπιστήμιο που θέλει να συγκαταλέγεται κατα τ' αλλα στα καλύτερα της Ευρώπης . Σε ένα πανεπιστήμιο που ενώ φαινομενικά δίνει την δυνατότητα εισαγωγής σε όλους και όλες, στη συνέχεια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία και όχι μόνο, την παίρνει πίσω επιδεικτικά.

Η ομάδα προσβασιμότητας του ΑΠΘ μετράει χρόνια δράσεων και διεκδικήσεων εντός και εκτός του
πανεπιστημίου. Έχουν περάσει ήδη έξι χρόνια από τότε που προχώρησε σε μελέτες – καταγραφές των
πανεπιστημιακών χώρων, ώστε να φανεί κατά πόσο αυτοί είναι προσβάσιμοι και λειτουργικοί για τα άτομα με αναπηρία. Παρόλα αυτά, πρυτάνεις και αρμόδιοι δε φαίνεται να συγκινούνται ιδιαιτέρως, καθώς μέχρι τώρα έχουν αρκεστεί μόνον σε υποσχέσεις που στην καλύτερη περίπτωση βρωμάνε αδιαφορία, και η κατάσταση αντί να καλυτερεύει, σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη καταγραφή των προβλημάτων, χειροτερεύει.

Τα αυτονόητα αιτήματα είναι η δημιουργία υποδομών στις σχολές και τους προαύλιους χώρους (ράμπες,αναβατώρια, συντήρηση ασανσερ), οι οποίες θα καθιστούν την καθημερινότητα των φοιτητών με αναπηρία στο απθ μή προβληματική καθώς και η λειτουργία του βαν μεταφοράς τους σε ενα ολοκληρωμένο ωράριο. Η μέχρι τώρα πραγματικότητα, ελλείψει των παραπάνω, στην καλύτερη περίπτωση επιτρέπει στον φοιτητή-φοιτήτρια με αναπηρία να παρακολουθεί μαθήματα που γίνονται σε συγκεκριμένες μόνο αίθουσες με υποτυπώδη βαθμό πρόσβασης, αφού ο φοιτητής-φοιτήτρια εκτοπίζεται στην τελευταία σειρά του αμφιθεάτρου, αποκομμένος-η πολλές φορές από το υπόλοιπο σώμα φοιτητών. Στη χειροτερη δε περίπτωση απλά μένει σπίτι, χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι καλύτερο και τι χειρότερο τελικά, καθώς και τα δύο προσβάλουν την αξιοπρέπεια τους.

Απέναντι σε όλα αυτά τα δίκαια αιτήματα το μόνο που έχουν να απαντήσουν οι πρυτανικές αρχές, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση που εξέδωσαν, είναι ύβρεις και λασπολογίες εναντίον της ομάδας
προσβασιμότητας, των ατόμων με αναπηρία και των αλληλέγγυων, καθώς υιοθετείται μια ξεκάθαρα
ρατσιστική λογική. Μια λογική σύμφωνα με την οποία τα άτομα με αναπηρία δε νοείται να έχουν πολιτική συνείδηση και γνώση των συμφερόντων τους, άρα το μόνο που μπορούν να είναι σε αυτή την ιστορία κατάληψης είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους αλληλέγγυους για δήθεν πολιτικές τους σκοπιμότητες. Το επιχείρημα αυτό αντικατοπτρίζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι πρυτανικές αρχές και οι λοιποί,τους φοιτητές αυτούς : ως μια άβουλη, ανήμπορη και άχρηστη μειοψηφία. Ταυτόχρονα έχουμε να κάνουμε και με το εξής παράδοξο (για να μιλήσουμε με τη γλώσσα της πρυτανείας!): την ίδια ώρα που η πρυτανεία και οι αρμόδιοι στοχοποιούν την ομάδα προσβασιμότητας, εναποθέτουν πάνω της την κάλυψη των κενών που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, ζητώντας ουσιαστικά μια ομάδα που θα καλύπτει τις τρύπες του πανεπιστημίου, χωρίς να μπαίνει στην μύτη των αρμοδίων.

Καιρός λοιπόν να δούν όλοι αυτοί πως η μόνη άχρηστη μειοψηφία εντός των πανεπιστημιακών χώρων, δεν είναι άλλη πέρα απο τους ίδιους, αυτούς που διαχωρίζουν τους φοιτητές υποτιμώντας τις ζωές και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, μπάζοντας διακριτικά ρατσιστικές λογικές στην πανεπιστημιακή πραγματικότητα.

Ως Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον αγώνα τόσο των ατόμων με αναπηρία, όσο και κάθε ομάδας που υφίσταται διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.

                                ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου