ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ανθολόγιο Αντιφασισμού -4

[Η αρθρογραφία πάνω στις διάφορες πτυχές του φαινομένου του φασισμού και του ναζισμού προσφέρει πλέον καθημερινά πολύ ενδιαφέροντα κείμενα. Αποφασίσαμε λοιπόν, για χρηστικούς λόγους και για να αποφύγουμε το spam, να συγκεντρώνουμε σε τακτά-άτακτα διαστήματα όσα πέφτουν στην αντίληψή μας και να τα αναρτούμε όλα μαζί με μια μικρή περιγραφή και ένα σύντομο χαρακτηριστικό απόσπασμα. Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, κάντε κλικ στον τίτλο.]




Ένα κείμενο από την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" που απαντά στα ερωτήματα για την αναγκαιότητα σύμπηξης ενός πλατιού αντιφασιστικού μετώπου από τη σκοπιά που τα απαντά σε γενικές γραμμές και η συνέλευσή μας. 

Ναι, αλλά με ποιους; Με μία λέξη, όλους! Όλους εκείνους που παραδοσιακά κατανοούν την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα των εργατών (ελλήνων και μεταναστών) απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και τις συνεχόμενες επιθέσεις του Κεφαλαίου, αλλά και με όλους εκείνους που -σήμερα- αντιλαμβάνονται τις φρικτές συνέπειες της φασιστικής απειλής. Με τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία τους, με μαθητές και τους δασκάλους στα σχολεία, τους φοιτητές και τους καθηγητές των πανεπιστημίων, τους υπαλλήλους του δήμου, της δημόσιας υγείας κ.α. τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Με τους συντρόφους του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και του ΣΥΡΙΖΑ, τις μεταναστευτικές οργανώσεις, τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, με τις ανοιχτές συνελεύσεις, τις καταλήψεις και με όλους εκείνους τους ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς ή/και του αναρχικού χώρου που θέλουν να αγωνιστούν γι’ αυτόν τον κοινό στόχο. Απλά, διότι θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό με την κοινωνία, όχι για την κοινωνία!


2) Θέσεις για την αντιφασιστική δράση

Μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την παραπάνω, αφού δίνει προτεραιότητα στη σύγκρουση με τους ναζί και δεν θεωρεί αναγκαίο το ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο. Παρ' όλ' αυτά όμως είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Από τον Αντιφασιστικό Σύνδεσμο.

Η δική μας άποψη είναι πως τα τμήματα των καταπιεσμένων και της αριστεράς που αντιλαμβάνονται την οριακότητα της κατάστασης και την άμεση αναγκαιότητα της συντριβής των φασιστικών ομάδων, δε χρειάζεται να αναλωθούν στο να πείσουν ευρύτερες πλειοψηφίες. Μπορούν να οργανώσουν άμεσα ομάδες αυτοάμυνας που θα είναι και το πραγματικό υποκείμενο του αντιφασιστικού αγώνα.


3) Χρυσή Αυγή: Εντός ή εκτός νόμου; 

Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ διερευνά ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και πιο πολύ τους νομικούς -και όχι μόνο- κύκλους: τη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής και καταλήγει ότι για να απονομιμοποιηθεί δικαστικά θα πρέπει πρώτα να απονομιμοποιηθεί κοινωνικά. 

Τα όρια του νόμου και της νομιμότητας  καθορίζονται από τους πολιτικούς και τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Στην αυλή του σχολείου και στα επείγοντα των νοσοκομείων, στις γειτονιές και στους τόπους της δουλειάς, στα αμφιθέατρα και στο διαδίκτυο και φυσικά στο δρόμο. Εκεί  φτιάχνονται οι κοινωνικές δυναμικές που μπορούν να επανακαθορίσουν τον δημόσιο  διάλογο και να ανανοηματοδοτήσουν το περιεχόμενο των δικαιωμάτων. Και τότε  θα μιλήσουμε και για τα όρια της νομιμότητας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου