ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Συνέλευση για την προετοιμασία κοινών αντιφασιστικών δράσεων στο 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Για να μη γίνουν οι ψήφοι τους μαχαιριές!

Ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε αντιφασίστρια & αντιφασίστα

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, τόσο των αυτοδιοικητικών όσο και των ευρωεκλογών, δεν μπορούν παρά να ανησυχήσουν βαθιά τους αντιφασίστες, οργανωμένους και μη. Οι 26 περιφερειακοί σύμβουλοι της ναζιστικής χρυσής αυγής, το 16% του κασιδιάρη στον δήμο Αθηναίων και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγουν εκεί, αλλά και σε άλλους μεγάλους δήμους (δύο εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη), κυρίως όμως η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές με ποσοστό 9,39% που αντιστοιχεί σε 536.910 ψήφους, 110.000 παραπάνω από τις εκλογές του 2012, οδηγούν αναπόφευκτα σε μια σειρά από δυσοίωνες διαπιστώσεις.

Πρώτα-πρώτα, οι ναζί θα έχουν πλέον ακόμη μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε επίσημους θεσμούς, πράγμα που θα τους επιτρέπει να χύνουν το ιδεολογικό τους δηλητήριο σε ακόμη περισσότερους χώρους, επιχειρώντας να στρέφουν όλο και πιο πολύ την ατζέντα του δημόσιου λόγου προς την κατεύθυνση του εκφασισμού του χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα σε όλο και πιο πολλές δημόσιες εκδηλώσεις τις γνωστές γκεμπελικές τους μεθόδους.

Έπειτα, είναι προφανές ότι υπάρχει ένας συμπαγής πυρήνας ψηφοφόρων της χ.α. τους οποίους το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να πάψει να θεωρεί παραπλανημένους. Αυτοί που την ψήφισαν τώρα ξέρουν πολύ καλά τη δράση της και συμφωνούν αρκούντως μαζί της ώστε να την ψηφίζουν -ακόμη κι αν η στήριξή τους προς αυτή περιορίζεται προς το παρόν μόνο στις εκλογές. Ως οργανωμένες/οι αντιφασίστριες/ες λοιπόν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σπαταλούμε πολύτιμες δυνάμεις “αποκαλύπτοντας” το ρόλο της χ.α. στους ψηφοφόρους της.

Τα δύο παραπάνω είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε μια ένταση της φασιστικής δράσης σε ποικίλα επίπεδα, καθώς η ναζιστική συμμορία έχει δείξει ήδη πόσο αποθρασύνεται κάθε φορά που έχει εκλογικές ή άλλες ”επιτυχίες.” Οι ναζί θα επιχειρήσουν να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στο δρόμο, ακόμη και σε πόλεις όπου δεν τα έχουν καταφέρει ακόμη, όπως στη Θεσσαλονίκη, και πιθανότατα θα προχωρήσουν σε ανάλογους και χειρότερους τραμπουκισμούς με αυτούς που έκαναν κατά την προεκλογική περίοδο, μετά από μια περίοδο ύφεσης που ακολούθησε τις ποινικές τους διώξεις. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα αναζητήσουν και άλλους, προβοκατόρικους τρόπους παρέμβασης, γι' αυτό θα πρέπει το αντιφασιστικό κίνημα να είναι έτοιμο για όλα.

Για να ετοιμαστεί και να δράσει όμως το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει από τη μια να συζητήσει σε βάθος τόσο τη σημασία των πρόσφατων εξελίξεων όσο και τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δράσεών του, ώστε να μην εξακολουθήσει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο με βάση κάποιο φαντασιακό “εγχειρίδιο αντιφασιστικής δράσης,” αλλά να καταστρώσει και να υλοποιήσει δράσεις που θα έχουν το μέγιστο δυνατό επιθυμητό αντίκτυπο. Αυτό που θεωρούμε όμως ότι είναι επιτακτική ανάγκη είναι η δικτύωση όλων των κομματιών του αντιφασιστικού κινήματος με σκοπό την κοινή, πολύμορφη και συνεχή αντιφασιστική δράση πάνω σε ένα μίνιμουμ κοινών αρχών μπροστά στην ξεκάθαρη ενδυνάμωση του φασισμού.

Ο αντιφασισμός λοιπόν πρέπει να δυναμώσει και για να γίνει αυτό πρέπει πριν απ' όλα να γίνει μαζικός και ορατός πόλος. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που ανησυχεί το ίδιο βαθιά με μας για την άνοδο των φασιστών τόσο στη χώρα όσο και σε όλη την Ευρώπη, μόνο που περιορίζεται ακόμη σε λεκτικές ή συμβολικές καταδίκες του φαινομένου. Σ' αυτούς απευθυνόμαστε με στόχο την ενεργοποίησή τους.

Όταν η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης έκανε τα πρώτα της βήματα, γράφαμε: 
«Βασικό μας ακροατήριο είναι αυτοί που δηλώνουν αντίθετοι στα φασιστικά ιδεολογήματα και ακόμη περισσότερο τις πρακτικές τους, αλλά αισθάνονται πελαγωμένοι και αδύναμοι. Τους λέμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά μας.Το αντιφασιστικό μέτωπο δεν μπορεί να είναι ένα άθροισμα υπογραφών φορέων, παρατάξεων και οργανώσεων. Πρέπει να οικοδομηθεί από τη βάση, μέσα στην κοινωνία, να αρθρώσει το λόγο που αντιστοιχεί στις περιστάσεις, να δημιουργήσει μια κοινωνική δυναμική που θα φράξει το δρόμο στον ολοκληρωτισμό, να διαμορφώσει σχέσεις, πρακτικές και δομές που να δίνουν λύσεις. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η πολιτική και μόνον καταδίκη και η αφηρημένη συνθηματολογία περί αντιφασισμού, αντίστασης και αλληλεγγύης δεν έχουν καμία προοπτική από μόνα τους.»

Δύο χρόνια μετά, καλούμε και πάλι όσες και όσους βλέπουν με φρίκη το τέρας του φασισμού να μεγαλώνει ολοένα, καταρχάς σε μια μεγάλη αντιφασιστική συνέλευση στο 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Κυριακή 6 Ιουλίου και στη συνέχεια στην προετοιμασία  κοινών αντιφασιστικών δράσεων. Οι καιροί απαιτούν να αναλάβουμε όλοι και όλες την ιστορική μας ευθύνη. Για να τσακίσουμε το φασισμό όλοι μαζί, στο δρόμο και παντού.

Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου