ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ποτέ ξανά φασισμός! Ποτέ ξανά δικτατορία! -Αντιφασιστική πορεία 16/11



Καλούμε όλες τις αντιφασίστριες και του αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης, συλλογικότητες και άτομα, σε αντιφασιστική πορεία στην περιοχή Καλλιθέας-Νεάπολης την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου, 16 Νοεμβρίου, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους νοσταλγούς του Χίτλερ, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου. Το ραντεβού είναι στις 17:00 στην πλατεία περιστεριών (πλατεία Καλλιθέας), πάνω από την παλιά Λαχαναγορά. Να είμαστε όλοι εκεί!

Ακολουθεί το κείμενο της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αλληλεγγύης που θα μοιράζεται εκείνη τη μέρα:

Ποτέ ξανά φασισμός! Ποτέ ξανά δικτατορία!


Με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του ’73 δεν μπορούμε παρά να θυμόμαστε το επίκαιρο σύνθημα «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία». Η φετινή επέτειος, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα. Οι υμνητές του Χίτλερ και της Χούντας, η Χρυσή Αυγή, είναι στη βουλή και προσπαθούν να αναβιώσουν τα φασιστικά οράματά τους.


1ο ψέμα: «οι χουντικοί ήταν τίμιοι και δεν έκλεψαν».

Κανείς δεν μπορεί να μιλά για «τιμιότητα», όταν έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα, όταν βασάνιζε επί εφτά χρόνια όλους τους αγωνιστές, όταν πυροβολούσε τον εξεγερμένο λαό μέσα κι έξω απ’ το Πολυτεχνείο.

Απ’ τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι Χουντικοί με το που πήραν την εξουσία ήταν να γεμίσουν τις τσέπες τους! Γνωρίζουμε τα απίστευτα σκάνδαλα της χούντας, που αφαίμαξε όσο μπορούσε τα ταμεία (υπόθεση διυλιστηρίων, χαρισμένα δάνεια στους δικούς τους, διπλασιασμός των μισθών τους, απευθείας αναθέσεις έργων και μίζες, χαρισμένα εκατομμύρια σε αναπτυξιακές επιχειρήσεις που πουλούσαν αέρα, διορισμός όλων των συγγενών και των κολλητών σε κρατικές θέσεις, αμοιβή σε εταιρίες για έργα που ποτέ δεν έγιναν, σκάνδαλα όπως το περίφημο «τάμα» και αυτό των σάπιων κρεάτων Αργεντινής, χαρισμένα σπίτια στους φασίστες πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, χρηματοδότηση της εκστρατείας του Νίξον(!) κ.ο.κ). Κάπως έτσι  το δημόσιο χρέος από 32 δισ. δρχ. το 1966 εκτινάχτηκε στα 114 δισ. δρχ. το 1974.

Βέβαια τότε τα σκάνδαλα δεν τα έγραφαν οι εφημερίδες, δεν υπήρχε ελευθερία του τύπου, ώστε να τα ξέρουν και να τα συζητάνε οι παππούδες στα καφενεία…

 Οι "τίμιοι" χουντικοί  είχαν άψογες σχέσεις με τους πλούσιους φίλους τους, τον Ωνάση, τον Βαρδινογιάννη, τον Λάτση κ.ά. Ο Παπαδόπουλος, μάλιστα, ζούσε σε βίλα που του είχε κάνει δώρο ο Ωνάσης! Τόσο "τίμιοι" ήταν…


2ο ψέμα: «αυτά τα χέρια μπορεί να χαιρετάνε ναζιστικά, αλλά δεν έχουν κλέψει».

Αυτό τολμάει να λέει δημόσια ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Παραδέχεται ότι είναι Ναζί, ότι χαιρετούν όπως ο Χίτλερ, ότι οραματίζονται δικτατορίες, πολέμους, Άουσβιτς. Μας λέει  ότι είναι «τίμιοι» κι αυτοί. «Τίμιοι», παρότι ο Μιχαλολιάκος με τη γυναίκα του και βουλευτή της Χ.Α., τη Ζαρούλια, διατηρούν… ροζ ξενοδοχείο στην Αθήνα! «Τίμιοι», παρότι ο Κασιδιάρης κατηγορείται για ληστεία με όπλα το 2007 -κι έκτοτε παίρνει συνέχεια αναβολή στη δίκη του. «Τίμιοι» αυτοί που ευθύνονται για δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα.

Παρά τα ψέματα και τη γελοιότητά τους, δεν πρέπει να τους θεωρούμε ακίνδυνους. Το σύστημα πάντα τους δίνει δύναμη, όταν νιώθει ότι απειλείται. Οι φασίστες ήταν πάντα ένα χρήσιμο όπλο απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η δημοκρατία φταίει για τη διαφθορά, απαντάμε ότι φταίει η ψεύτικη δημοκρατία.

Όποτε κουμάντο στη ζωή μας κάνουν άλλοι κι όχι όλοι και όλες εμείς μαζί, πάντα θα δουλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα και για τα συμφέροντα όσων τους στηρίζουν. Κι όσο λιγότεροι είναι αυτοί, τόσο περισσότερο θα πατάνε πάνω στις πλάτες μας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πηγή έμπνευσης για τους αγώνες μας. Μας θυμίζει ότι η κοινωνία έχει ελπίδα μόνο αν πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αν αγωνιστεί για πραγματική δημοκρατία και δικαιοσύνη. Μας θυμίζει ότι δε χρειαζόμαστε σωτήρες. Θα σωθούμε στηρίζοντας στην πράξη ο ένας τον άλλον, δείχνοντας πραγματική αλληλεγγύη στον διπλανό μας, ντόπιο και μετανάστη. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου «ψωμί- παιδεία- ελευθερία» και «θάνατος στο φασισμό» είναι επίκαιρα και σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου