ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ανθολόγιο Αντιφασισμού -3

Η αρθρογραφία πάνω στις διάφορες πτυχές του φαινομένου του φασισμού και του ναζισμού προσφέρει πλέον καθημερινά πολύ ενδιαφέροντα κείμενα. Αποφασίσαμε λοιπόν για χρηστικούς λόγους και για να αποφύγουμε το spam, να επιλέγουμε κάθε μια-δυο ημέρες όσα πέφτουν στην αντίληψή μας και να τα αναρτούμε όλα μαζί με μια μικρή περιγραφή και ένα σύντομο χαρακτηριστικό απόσπασμα. Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, κάντε κλικ στον τίτλο.



Στην ετικέτα "Αντιφασισμός" του μπλογκ της Κόκκινης Ορχήστρας βρίσκει κανείς αρκετά ενδιαφέροντα κείμενα για το φασισμό/ναζισμό, άλλα για θέματα επικαιρότητας και άλλα πιο θεωρητικά. 
 Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό λέει μια μάλλον αγγλοσαξωνική παροιμία. Από το καλοκαίρι και μετά –για όποιον τολμά να βλέπει την πραγματικότητα πέρα από ωραιοποιήσεις- η παρακμάζουσα αστική δημοκρατία χορεύει και συνομιλεί με το ναζιστικό υπόκοσμο. Από τα νυχτερινά πογκρόμ των ναζιστών μέχρι τον Ξένιο Δία, από τις επιθέσεις των αυγών κατά μικροπωλητών μέχρι τον επίσημο πόλεμο κατά του παραεμπορίου κι από τη θεωρία των άκρων μέχρι την αμέριστη συμπόρευση κράτους (μπάτσων)-ναζί όλα πιστοποιούν τις βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα στο επίσημο κράτος και το ναζιστικό κατακάθι.



Μια σχετικά καινούρια και πολύ καλοσχεδιασμένη σελίδα που πέρα από το πολύ πλούσιο υλικό γύρω από το θέμα, επιδιώκει να προωθήσει τη δικτύωση της αντιφασιστικής δράσης. 
Είμαστε...
...Μια πρωτοβουλία για την κοινή δράση, τον διάλογο και τον συντονισμό ανάμεσα σε αντιφασιστικές επιτροπές, πρωτοβουλίες και δράσεις σε γειτονιές ή χώρους. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός δικτύου τέτοιων επιτροπών ή να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν όπου δεν υπάρχουν ήδη, με δημοκρατική λειτουργία, ενότητα κι ενεργή συμμετοχή του καθενός/ καθεμιάς που δεν θέλει να μείνει θεατής στο αποκρουστικό φαινόμενο με την επωνυμία "Χρυσή Αυγή".
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο ή τη μοναδικότητα. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες, προτάσεις και συμμετοχές τόσο στο μπλογκ όσο και στη δράση.


3) Dendiam Style

Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε δύο περιστατικά που υπενθύμισαν ότι η φασιστική/ρατσιστική βία δεν προέρχεται μόνο από τη γνωστή συμμορία, αλλά και από κρατικούς υπαλλήλους: τον ξυλοδαρμό 19χρονου Σουδανού στο Ελ. Βενιζέλος και την επίθεση σε Κορεάτη τουρίστα. Η LaScapigliata ασχολείται με το δεύτερο γεγονός.

Αν ήταν κάποια απεργία στο λιμάνι ή πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη, όλοι θα είχαν κάτι να πουν για το πλήγμα στον τουρισμό της χώρας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως (που τον λες και φανεροφασίστα τώρα πια), αφού είδε ότι δεν μπορεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με το θέμα της Guardian, ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θα δημιουργηθεί ειδικός αριθμός καταγγελίας κρουσμάτων ρατσιστικής βίας. Μια κίνηση εντυπωσιασμού τόσο ανούσια, που θα μπορούσε πιο απλά να πει ότι δεν τον ενδιαφέρει η φασιστοποίηση των σωμάτων ασφαλείας, και ότι τους χρειάζεται έτσι όπως είναι.


4) Σχολική γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Στις πρόσφατες σχολικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου είναι γενική η παραδοχή ότι για πρώτη φορά έγιναν πολύ σοβαρές προσπάθειες από τους εκπαιδευτικούς που τις οργάνωσαν για να πάρει η σχολική γιορτή αντιφασιστικό και όχι εθνικιστικό χαρακτήρα. Μεγάλο μέρος του υλικού που παράχθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλο πλαίσιο, καθώς και σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Από την πληθώρα του υλικού που έχει κυκλοφορήσει ξεχωρίσαμε το βίντεο που έφτιαξαν καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων.




Οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται ενάντια στη φασιστική απειλή δημιουργώντας αντιφασιστικές επιτροπές, οργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις, φτιάχνοντας ιστοσελίδες. Μια από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες μας έρχεται από την ΕΛΜΕ Χανίων. Στην τελευταία π.χ. ανάρτηση του μπλογκ υπάρχει μια διεξοδική λίστα από κινηματογραφικές ταινίες με θέμα γύρω από το ρατσισμό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου