ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ανθολόγιο Αντιφασισμού -5

[Η αρθρογραφία πάνω στις διάφορες πτυχές του φαινομένου του φασισμού και του ναζισμού προσφέρει πλέον καθημερινά πολύ ενδιαφέροντα κείμενα. Αποφασίσαμε λοιπόν, για χρηστικούς λόγους και για να αποφύγουμε το spam, να συγκεντρώνουμε σε τακτά-άτακτα διαστήματα όσα πέφτουν στην αντίληψή μας και να τα αναρτούμε όλα μαζί με μια μικρή περιγραφή και ένα σύντομο χαρακτηριστικό απόσπασμα. Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, κάντε κλικ στον τίτλο.]

Τα διάφορα κινηματικά γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε καθυστέρησαν κάπως την πέμπτη ανάρτηση αυτής της θεματικής, παρότι δεν ήταν λίγα αυτά που κίνησαν το ενδιαφέρον μας, τόσο κείμενα όσο και ιστοσελίδες/ιστολόγια. Έχουμε και λέμε λοιπόν:




Τα τελευταία Σαββατοκύριακα τα γραφεία της Διδασκαλικής Οµοσπονδίας Ελλάδας γεµίζουν από κόσµο. Καθηγητές, δάσκαλοι αλλά και γονείς και κάποιοι µαθητές έχουν συγκροτήσει το Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας, αναζητώντας τρόπους αντιµετώπισης της νεοναζιστικής παρέμβασης/διείσδυσης στα σχολεία και πέρα από τις συναντήσεις τους αναπτύσσουν ήδη δηµόσιο διάλογο στην ιστοσελίδα τους, αναρτούν αντιφασιστικό εκπαιδευτικό υλικό, απόψεις, σχετικές αποφάσεις συλλόγων εκπαιδευτικών. Ξεχωρίσαμε το ερωτηματολόγιο για τη χούντα των συνταγματαρχών:

7.ΠΟΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ, ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ; 

Α. ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ 

Β. ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ

Γ. ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Δ. ΤΩΝ BEATLES  

8.ΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ;

Α. ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ.

Β. ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Γ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Δ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.



2) NaziMonitorGreece

Ένα μπλογκ που αποδελτιώνει καθημερινά ειδήσεις και κείμενα που έχουν σχέση με το φασισμό στην Ελλάδα. Πολύτιμη πηγή πληροφοριών.



3) Φάκελος χρυσή αυγή

Διεξοδικότατη παρουσίαση στοιχείων (κείμενα, βίντεο, φωτογραφίες) από το μακρινό και πρόσφατο παρελθόν της Χρυσής Αυγής. Ορίστε ο πρόλογος του κειμένου:

Στο άρθρο αυτό όμως, γίνεται μια εκτενής παρουσίαση παλαιών ντοκουμέντων που αφορούν τη ναζιστική αυτή οργάνωση.

Πρόκειται για μια μεγάλη έρευνα, με ντοκουμέντα που ξεκινούν χρονολογικά από το 1982 και φτάνουν μέχρι το πρόσφατο παρόν.
Τα περισσότερα από αυτά είναι γνωστά μόνο στο παλιό κοινό της Χρυσής Αυγής, δηλαδή στα πολύ λίγα άτομα που είχαν προμηθευτεί τα περιοδικά και τις εφημερίδες της, όταν είχαν εκδοθεί προ τριακονταετίας.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για αρχειακό υλικό που δεν έχει βγει στο φως του διαδικτύου και που βοηθάει να κατανοηθεί ποιό ακριβώς είναι το ιδεολογικό και θρησκευτικό υπόβαθρο της οργάνωσης αυτής.
Στα επίμαχα αποσπάσματα των άρθρων που δημοσιεύουμε, για να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι αλλοιώνουμε το νόημα, λόγω αποσπασματικής παρουσίασης κ.λπ., από κάτω ακριβώς θα παρατίθεται ένας σύνδεσμος που θα οδηγεί σε ολόκληρο το (σαρωμένο) άρθρο ή σελίδα, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η εγκυρότητα των όσων παρουσιάζουμε.



4) Βερολίνο 1928: Χίτλερ, ένας «κλόουν» που τον αποθεώνουν τα πλήθη

Τελευταίο αφήσαμε ένα κείμενο το μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα που αναφέρεται στην επίσκεψή του στο Βερολίνο του 1928 και τη «γνωριμία» του με τον Χίτλερ. Ο Ριβέρα με την οξυδέρκεια που έχουν καμιά φορά οι καλλιτέχνες και το πιο καθαρό βλέμμα που του έδινε η απόσταση από τη γερμανική πραγματικότητα μιλά σχεδόν προφητικά για την άνοδο του Χίτλερ στρην εξουσία:

«Μα αυτές οι ανοησίες γεμίζουν επίσης τα κεφάλια των ακροατών, αλαλιασμένων από την πείνα και το φόβο. Ο Χίτλερ τους υπόσχεται μια αλλαγή, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και επιστημονική. Λοιπόν, θέλουν αλλαγές, και μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν ακριβώς ό,τι λέει, αφού έχει όλα το καπιταλιστικό χρήμα πίσω του. Μ’ αυτό μπορεί να δώσει τροφή στους πεινασμένους Γερμανούς εργάτες, να τους πείσει να πάνε με το μέρος του και να στραφούν ενάντια σε εμάς. Επιτρέψτε μου να τον πυροβολήσω εγώ τουλάχιστον. Θα αναλάβω την ευθύνη. Είναι ακόμα εντός εμβέλειας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου